Tento eshop používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie.

viac informácií
Súhlasím Podrobné nastavenia
Prijať zvolené cookies

CLEAR SKIN KIT

LIQUID GOLD

TRIPLE ACTION CLEANSER

VITAMIN PROFILING KIT

ČO SPÔSOBUJE MOJE VYRÁŽKY?

A AKO ICH MÁM OŠETROVAŤ?

Vyrážky je potrebné len málo predstavovať. Prvýkrát ste ich nechali ovládnuť vašu tvár v puberte, pretože mnohí z nás naivne predpokladali, že to zmizne, keď „dorastieme“. Ale vyrážky môžu na vašej pokožke spôsobovať chaos aj po ďalšie desaťročia. Či už ste tínedžer, zaneprázdnený profesionál alebo tesne pred dôchodkom, upchávanie pokožky nie je zábava. Pozrime sa na rôzne typy vyrážok, niektoré príčiny, ktoré ich spôsobujú, a čo s tým môžete urobiť.

Čo spôsobuje akné?

Príčiny vašich vyrážok sa budú líšiť v závislosti od mnohých faktorov vrátane typu vyrážky (viac podrobností nižšie) a vášho veku.

Tieto prvé vyrážky počas dospievania súvisia so zvýšením hladiny hormónov známych ako androgény, a to kvôli puberte. Keď telo začne vytvárať viac týchto hormónov, zvýši sa tiež produkcia kožného mazu. Keď sa tento prebytočný maz spojí s odumretými bunkami pokožky a nebodaj ešte s chĺpkami, vedie to k upchatiu pórov.

Androgény však do problému neprinášajú iba ďalší maz. Môžu tiež napomáhať baktériám P. acnes, ktoré sa veľmi radi živia mazom, premnožiť sa v póroch. Aj keď je táto baktéria úplne normálnou súčasťou flóry našej pokožky, viac kožného mazu môže znamenať viac týchto baktérií, a keď sa vymknú spod kontroly, môže to viesť k zápalu a infekcii. A vtedy môžete privítať akné.

Len čo opustíme pubertu, veľa ľudí zistí, že sa ich „hormonálne“ vyrážky začnú upokojovať, aj keď najmä ženy tieto vyrážky často zažívajú aj naďalej, vďaka hormonálnym výkyvom spojeným s ich cyklom. Ďalšie hormonálne zmeny počas tehotenstva aj menopauzy môžu opäť spôsobiť všetky druhy problémov.

Koncom našej 20ky nastáva nový problém, keď sa prirodzená obnova našich kožných buniek začína spomaľovať. Kým mladšie pokožky to dokážu zvládať efektívne, akonáhle sa proces obnovy buniek spomalí, môže nám zostať strašidelné množstvo odumretých kožných buniek prilepených k vonkajším vrstvám našej pokožky. Keď sa tieto mŕtve bunky zachytia v póroch a zmiešajú sa s kožným mazom, spôsobujú vyrážky. Spravidla to sú takzvané nezápalové vyrážky.

Nástrahy životného prostredia, ako je znečistenie, špina a mastnota, môžu tiež spôsobiť upchatie pórov, čo vedie k tvorbe vyrážok.

Tým to však nekončí. Aj zložky vo vašich prípravkoch na starostlivosť o pleť môžu tiež viesť k tvorbe vyrážok.

Je bežné, že tí, ktorí trpia akné, používajú produkty, ktorých cieľom je zbaviť pokožku mazu. Bohužiaľ, tento prístup môže skutočne zhoršiť vaše akné. Ochranná bariéra vašej pokožky je vyrobená z niekoľkých vecí, vrátane kožného mazu a vody. Ak túto bariéru odstránite, potom môže voda vo vašej pokožke unikať (toto je známe ako trans-epidermálna strata vody alebo TEWL), čo zanecháva vašu pokožku dehydratovanú a obnaženú na napadnutie zvonku. Aby sa tomu dalo čeliť, vaša pokožka produkuje naviac ďalší maz, aby sa pokúsila vyrovnať tento nedostatok. A hádajte, čo urobíme s týmto mazom? Je to začarovaný kruh. Prečítajte si viac informácií o tom, prečo vaša pokožka potrebuje olej TU.

Druhy vyrážok

Ako ste si už možno uvedomili, vyrážky možno rozdeliť do dvoch hlavných kategórií, nezápalové a zápalové.

Nezápalové vyrážky

Čierne bodky a biele bodky sú druhy nezápalových vyrážok. Aj keď vyzerajú odlišne, obidve sú výsledkom upchatých pórov.

Čierne bodky majú tmavé sfarbenie, pretože hlavica upchatého póru zostáva otvorená a vzduch, ktorému je vystavený, oxidoval nečistoty, ktoré uviazli vo vnútri, a sčernel tak.
Biele bodky sú naproti tomu v póroch, ktoré nie sú otvorené, a tak uväzňujú nečistoty vo vnútri.

Zápalové vyrážky

Papuly, pustuly, cysty a noduly sú všetky typy zápalových vyrážok.

Ak máte vyvýšené hrčky na povrchu kože, ktoré sú plné hnisu a máte okolo nich začervenanie a opuch, jedná sa o papuly alebo pustuly a sú zvyčajne spôsobené množením baktérií P. acnes.

Nodulocystické akné, ktoré zahŕňa cysty aj noduly, je najťažšou formou upchatia pokožky a je tiež klasifikované ako zápalové.

Noduly vznikajú, keď upchatý pór praskne hlboko v pokožke a rozptýli všetky nečistoty, ktoré boli zhluknuté v póre, do okolitého tkaniva. Výsledkom sú veľké, pevné a zapálené červené hrčky na pokožke.

Cysty sa vyskytujú, keď praskla iba malá časť steny póru. Namiesto toho, aby sa nečistoty zvnútra rozptýlili do tkaniva, telo si vytvorilo vrecúško, v ktorom ich zadržiava. Je dôležité, aby ste cystu nestláčali, pretože to zvýši pravdepodobnosť šírenia infekcie hlbšie do tkaniva.

Ak trpíte cystickým akné, je treba mať na pamäti, že ťažké formy cystického akné môžu vyžadovať konzultáciu s lekárom alebo dermatológom a následne vyžadovať inú starostlivosť ako bežnú starostlivosť o pleť.

Ako môžem liečiť svoje vyrážky?

Zápalové vyrážky

Tento typ vyrážok sa najlepšie lieči aktívnymi zložkami, ako napríklad kyselina salicylová, ktoré sú navrhnuté tak, aby pôsobili pod povrchom pokožky a pomáhali tak pri odblokovaní cystických lézií. Užitočné môžu byť aj kyselina glykolová a povrchový vitamín A.

Rad produktov Clear Skin je ideálna pre zápalové vyrážky, ktoré môžu súvisieť s hormónmi, prebytočným mazom a baktériami.

Vďaka ingredienciám, ako je kyselina salicylová, Tea Tree, eukalyptus, tymián a seboclear MP, dokáže táto geniálna séria produktov pomôcť odbúravať nečistoty zvnútra pórov a zároveň kontrolovať baktérie na povrchu, pričom rešpektuje a ošetruje prirodzenú ochrannú bariéru vašej pokožky.

Nezápalové vyrážky

Tento typ vyrážok sa najlepšie lieči aktívnymi zložkami, ako je kyselina glykolová, ktoré odstraňujú odumretú kožu z povrchu pokožky, upchávajúcu vaše póry, a vedie k vzniku čiernych alebo bielych bodiek.

Je tiež dôležité, aby ste sa ubezpečili, že podporujete a staráte sa o kyslý plášť svojej pokožky, aby bolo vyvážené pH, aby bola schopná sa chrániť a čo najlepšie využila vaše následné ošetrenie. Žiadny z našich produktov na čistene pleti neobsahuje SLS a iné drsné povrchovo aktívne látky, a tak  pomáhajú zabezpečiť, aby váš kyslý plášť fungoval čo najlepšie.

Komentáre (0)

Produkt pridaný do zoznamu obľúbených
Produkt pridaný do porovnania